Belastingdienst meldt dat 1 op de 3 ZZP’ers geen toeslag aanvraagt.

Volgens de Dienst Toeslagen laten veel zzp’ers een aanvraag liggen omdat het voor hen een stuk lastiger is om vooraf in te schatten wat hun inkomen uit werk gaat zijn in een jaar. En dat inkomen is bepalend voor hoeveel toeslag ze kunnen krijgen.

De Dienst Toeslagen vindt het daarom van belang om zzp’ers erop te wijzen dat zij toeslagen kunnen aanvragen met terugwerkende kracht over het jaar 2022. Zzp’ers weten nu precies hoe hun persoonlijke situatie er in 2022 uitzag. Zij kunnen nog t/m 1 september 2023 huurtoeslag en zorgtoeslag aanvragen over 2022 op de website toeslagen.nl.

Heeft iemand uitstel voor de aangifte inkomstenbelasting 2022 gekregen, dan heeft diegene nog iets langer de tijd om toeslagen aan te vragen, namelijk tot de einddatum die staat aangegeven op de aangifte van het uitstel.

Het aantal zelfstandig ondernemers is flink gegroeid. Aan het begin van dit jaar waren 17 procent van alle werkenden zelfstandig ondernemer. Tien jaar geleden lag dit nog op 10 procent. Zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (2023).

Bron: Belastingdienst