Betalingsuitstel voor naheffing.

De ongeveer zes miljoen belastingbetalers die volgend jaar meer belasting moeten betalen dan ze dachten krijgen vier maanden extra de tijd om de naheffing te voldoen aan de Belastingdienst. Dat heeft staatssecretaris Wiebes toegezegd aan de Tweede Kamer.

“Het is voor heel veel mensen buitengewoon vervelend. Je bent een trouwe belastingbetaler, je weet hoeveel je over 2014 terugkrijgt en dan blijkt dat je moet bijbetalen. Het is op zijn minst best irritant en voor anderen een financiële tegenslag”, zei Wiebes in het debat over het Belastingplan.

Veel fracties, ook van zijn eigen partij de VVD, hadden om “souplesse” gevraagd van de Belastingdienst. Volgens Wiebes is betalingsuitstel van vier maanden de enige uitvoerbare optie “waarmee de Belastingdienst niet plat gaat”.

Bij individuele uitstelregelingen verwacht Wiebes opstoppingen bij de Belastingtelefoon en onuitvoerbare uitzonderingen. De extra vier maanden komt bovenop de zes weken gebruikelijke betalingstermijn. Dit betekent dat volgend jaar na een periode van opgeteld 5,5 maand rente in rekening wordt gebracht.

Zes miljoen mensen krijgen op 1 maart een aanslag waaruit blijkt dat zij meer moeten betalen dan ze dachten of minder terugkrijgen. Het gaat om tientjes tot enkele honderden euro’s.